Ai nevoie de ajutor? Nu stii ce dimensiune este potrivita pentru tine? Contacteaza-ne la nr. de telefon 📞 0723 190 196 si te ajutam cu drag! Dați click pe numărul de telefon afișat și vă ajutăm cu drag!

Plan de afaceri restaurant


Sursa foto: unsplash.com 

Ca orice afacere, deschiderea unui restaurant presupune să iei o serie de decizii importante. Planificarea atentă a fiecărui detaliu reprezintă un pas esențial pe care nu trebuie să o omiți. Acest lucru se poate face prin intermediul unui plan de afaceri care furnizează o imagine clară și detaliată a obiectivelor, strategiilor și a resurselor necesare pentru afacerea ta. 

Planul de afaceri te ajută să evaluezi viabilitatea afacerii, cum să atragi investitori cum să obții finanțări, și nu numai. De asemenea, poate să fie un instrument util de comuicare cu partenerii și angajații tăi. 

Un plan de afaceri restaurant, trebuie să îl redactezi astfel încât să cuprindă informații despre modul în care se va desfășura activitatea, care sunt principalele oportunități și provocări de-a lungul timpului. 

Pentru a putea avea claritate în ceea ce privește organizarea afacerii, este nevoie să urmezi îndeaproape un model plan de afaceri restaurant. 

Planul de afaceri parcurge o serie de etape importante care te ajută să ai o imagine clară asupra afacerii tale începând de la viziunea ta până la analiza financiară a afacerii. 

Citește acest ghid și parcurge toate etapele realizării unui plan de afaceri restaurant, astfel încât să poți construi eficient imaginea afacerii pe care vrei să o dezvolți. 
 

Sinteza planului de afaceri


Sursa foto: unsplash.com 

 

Sinteza planului de afaceri reprezintă prima secțiune a acesteia și este un instrument de marketing care te poate ajuta să atragi investitori sau finanțatori.  De aceea este important ca această secțiune să o scrii clar și concis, cu un limbaj ușor de înțeles, care să prezinte informații esențiale despre afacerea ta și despre obiectivele acesteia. 

Sinteza planului de afaceri trebuie să cuprindă informații despre produsele și serviciile pe care le oferi, piața ta țintă, concurența ta, strategia de marketing pe care o vei aplica, necesarul de finanțare și planurile tale de dezvoltare pe termen lung. Mai  trebuie să menționezi cine sunt fondatorii, din cine este formată echipa ta managerială și să prezinți un rezumat al experienței lor. 

Sinteza planului de afaceri poate să fie comparată cu un pitch scurt și concis care trebuie să convingă cititorii să parcurgă documentul până la final. 

Planul de afaceri să fie bine documentat iar în cuprinsul acesteia trebuie să se regăsească toate informațiile necesare despre cum va arăta afacerea ta. Informațiile pe care le vei cuprinde în planul de afaceri trebuie să fie de actualitate și relevante pentru afacerea pe care se dorești să o dezvoltați. 
 

Descrierea afacerii

Sursa foto: unsplash.com 

În această secțiune a planului de afaceri a restaurantului vei sintetiza întregul concept al afacerii, cum ai creat ideea restaurantului tău, ce viziune ai avut, de ce îți dorești să deschizi un astfel de restaurant, etc. În continuare, vei vorbi despre experiența ta și despre originalitatea ideii de afaceri, cum se diferențiază aceasta în comparație cu concurența și care sunt motivele pentru care oamenii ar alege restaurantul tău și nu pe cel al concurenților. În special dacă vrei să dezvolți un concept unic, trebuie să te asiguri că acesta este explicat astfel încât să se înțeleagă care este viziunea ta.  
 

Descrierea ideii afacerii


 

Descrierea afacerii reprezintă un pas important în care trebuie să cuprinzi principalul scop al afacerii tale și să o detaliezi. Acest capitol cuprinde  descrierea completă a întregului concept și se vei stabili ce tip de unitate HORECA vrei să înființezi. 

Este important să oferi cât mai multe informații despre tipul serviciilor (care pot să fie fast food, cantină, cu specific, zahana, berărie, bar, bufet, etc.) dar și despre tipul de bucătărie care va fi servit în restaurantul tău (chineză, thailandeză, indiană, italiană, pizzerie, etc.). 

Descrierea societatii comerciale

Sursa foto: unsplash.com  

În descrierea societății comerciale cuprinde informațiile despre tine ca antreprenor, parteneri de afaceri, colaboratorii pe care îi vei avea, etc. În principiu, este vorba despre o secțiune în care trebuie să prezinți cât mai detaliat informațiile despre experiența ta de muncă dar și orice alte realizări relevante pentru a putea demonstra că ești un antreprenor care nu este străin de acest domeniu de activitate. Eventual, pe lângă experiența ta, mai poți adăuga în această secțiune și experiența bucătarului șef, a șefului de sală sau a altor salariați care au un rol de management pentru unitatea ta. 

Tot aici, mai poți include premii obținute de-a lungul activității tale, certificări internaționale, dacă există. Acestea pot să te ajute să demonstrezi că este vorba despre un restaurant care pune accentul pe calitatea serviciilor și a preparatelor culinare pe care le vei servi clienților. 
 

Descrierea și avantajele localizării societății

Sursa foto: unsplash.com

Un alt aspect important în definirea cât mai detaliată a afacerii tale este să detaliezi avantajele prezentate de locul în care urmează să îți desfășori activitatea. De exemplu, poți include în această secțiune avantaje precum: accesul direct din stradă, vad comercial ridicat, amplasare în zona centrală a orașului, posibilitatea de a crea o ambianță plăcută, apropierea de obiective turistice importante (acolo unde este cazul), etc. Aceste avantaje sunt importante de menționat deoarece, în situația în care prezinți planul de afaceri unui potențial investitor, acesta va putea să evalueze dacă în funcție de localizarea restaurantului, poate obține profit iar cheltuielile pe care le implică deschiderea unității tale pot fi amortizate cu ușurință. 
 

Descrierea mediului in care va evolua afacereaSursa foto: unsplash.com 

Atunci când scrii un plan de afaceri, este important să definești mediul în care va activa restaurantul tău. Mai exact este vorba despre factorii economici precum salariile, rata impozitelor, ratele dobânzilor, inflația, legislația, etc. Pe termen lung, factorii externi precum cei economici, financiari și politici vor avea o influență asupra restaurantului tău. De exemplu, dacă nivelul de trai al oamenilor scade, atunci este mai puțin probabil să aleagă să ia masa într-un restaurant și să prefere să gătească acasă. 

Este important să iei în calcul toate aceste aspecte și să fii conștient de riscurile pe care le implică deschiderea unui restaurant. 

Chiar și cel mai bun realizat plan de afaceri se poate degrada în situația în care se schimbă condițiile din mediul economic. 

Analizează cu atenție situația economică actuală, colectează date în acest sens. Apoi prelucrează și interpretează informațiile obținute și sistematizează-le astfel încât să obții o ipoteză corectă. Pentru a obține o analiză cât mai corectă, este bine să apelezi la un consultant în afaceri care are experiență în scrierea de planuri de afaceri și cu care să poți colabora. 

Definirea pieței

Sursa foto: unsplash.com 

 

În această secțiune a planului de afaceri trebuie să răspunzi la o serie de întrebări precum: 

 • Care este specialitatea ta? 

 • Oamenii sunt interesați să consume preparate culinare pe care dorești să le oferi viitorilor tăi clienți? 

 • Cât de mare este cererea pe piață pentru aceste produse? 

 • Ce oferte speciale vei pregăti pentru atragere și menține clienții? 

Această secțiune a planului de afaceri nu este vitală doar pentru investitori ci și pentru tine ca viitor antreprenor deoarece îți oferă posibilitatea să ai o imagine cât mai clară asupra direcției pe care o vei urma.
 

Identificarea segmentului de piață țintăSursa foto: unsplash.com 

Segmentarea pieței reprezintă modalitatea prin care restaurantul tău își va stabili publicul țintă urmând ca apoi, acest public să fie împărțit în diferite segmente sau nișe specifice. Segmentele de piață pot să fie stabilite în funcție de vârstă, localizare geografică, venit lunar, comportamentele specifice consumatorilor, religie, stil de viață, etc. În funcție de cât de variată este gama de produse sau servicii din restaurantul tău, poți avea unul sau mai multe segmente de piață. 

În acest punct al planului de afaceri este important să definești într-un sens cât mai larg, pentru cine se adresează restaurantul tău. 

Segmentarea pieței reprezintă cea mai importantă analiză care stă la baza conceperii mixului de marketing, pe baza celor 4P: produs sau serviciu, prețul, promovarea și plasarea. 

Analiza concurenței

Sursa foto: unsplash.com 

Următorul pas pentru scrierea planului de afaceri al unui restaurant este reprezentat de analiza concurenței. Aceasta are rolul de a evidenția poziția restaurantului tău în comparație cu cea a concurenței și poate să te ajute să dezvolți strategii competitive. De asemenea, prin includerea acestei secțiuni vei putea realiza un plan de afaceri mult mai realist și mai credibil pentru cei care urmează să îl citească. 

Pentru a putea oferi un răspuns clar la întrebarea ,,cine este concurența ta?” și ,,care sunt avantajele competitive ale altor restaurante cu același specific?” trebuie să efectuezi o analiză amănunțită. Această analiză include cercetarea amănunțită a tuturor aspectelor prin care se diferențiază concurența de tine: preț, numărul de preparate incluse în meniu, calitatea serviciilor oferite, segmentul de piață pentru care se adresează, varietate, notorietate, vechime pe piață, etc. Analizând toate aceste aspecte încă de la început vei avea o imagine mai clară asupra a ceea ce poți face pentru a atrage clienții cu ceva nou și cum te poți diferenția astfel încât conceptul nou lansat să fie popular. 

Identificarea metodelor de marketing ale concurenților

Sursa foto: unsplash.com 

Este important să afli cât mai multe informații despre piața pe care te situezi și pe care urmează să activezi o dată ce ai deschis restaurantul. Informațiile despre concurență și mai ales metodele de marketing pe care le aplică pentru promovarea afacerii pot să te ajute în mai multe moduri. 

Studiază modul de abordare pe care îl au restaurantele din nișa pe care urmează să activezi. Făcând acest lucru, vei putea să îți dai seama ce le lipsește altora și ai putea să intervii tu, prin a le oferi serviciile de care au nevoie. 

Prin analizarea metodelor de marketing pe care le utilizează concurența, este mai ușor să determini cum aleg să se promovez și cum se situează pe piață. De asemenea, este o modalitate prin care poți determina ușor care sunt elementele care aseamănă și deosebesc afacerea ta de cea a concurenței. Este util și pentru a gestiona mai eficient campaniile de marketing deoarece vei putea pune accent pe punctele forte ale ofertei tale și pe ceea ce diferențiază afacerea ta de altele care oferă produse și servicii similare. 

Analiza concurenței se efectuează urmând câțiva pași simpli: 

 • Caută să te informezi despre concurenții prezenți pe piață

 • Determină punctele forte și punctele slabe ale concurenței 

 • Analizează modul în care se promovează pe piață 

 • Descoperă cum este percepută concurența pe piață de către clienți 

 • Descoperă care sunt nemulțumirile legate de produsele și serviciile concurenței

Acestea sunt doar câteva elemente ale unei analize detaliate asupra modului în care se promovează concurența. Dar sunt informații care te pot ajuta să înțelegi mai bine ce își doresc clienții și cum poți tu să faci astfel încât să le rezolvi aceste probleme. 

De asemenea, de mare ajutor este să cuprinzi în acest capitol și răspunsul concret la următoarele întrebări: 

 • Ce oferă concurența în plus în comparație cu ce vei oferi tu

 • Ce le lipsește lor și poți oferi tu la o calitate mai bună? 

 • Concurenții au succes cu un astfel de concept abordat? 

 • De ce ar trebui să aleagă clienții restaurantul tău nou deschis și nu pe cel al concurenței? 

   

  Locația restaurantului

Sursa foto: unsplash.com 

Locația restaurantului trebuie să o alegi ținând cont de obiectivele pe care ți le-ai propus dar și de categoria de clienți pentru care te vei adresa. Indiferent de locația pe care o vei alege trebuie să ții cont de: 

 • Accesibilitate: Un loc ușor accesibil, cu o bună vizibilitate și acces la transport public sau parcare, poate atrage mai mulți clienți.

 • Demografia: Oamenii au tendința să meargă la restaurante din apropierea locuinței sau a locului de muncă, deci este important să alegi o locație care se potrivește cu tipul de clienți pe care dorești să îl atragi. 

 • Concurența: Este important să evaluezi concurența din zona respectivă și să alegi o locație care se diferențiază de alte restaurante din apropiere.

 • Cheltuieli: Chiria și alte costuri asociate cu amplasarea pot avea un impact semnificativ asupra rentabilității restaurantului. Este important să evaluezi cu atenție aceste costuri înainte să alegi o locație.

 • Imagine: Modul în care arată interiorul influențează percepția clienților asupra calității produselor și serviciilor oferite. De multe ori, sub mirajul unui preț mic pentru chirie se omit aspecte importante precum aspectul interior, dacă necesită renovări suplimentare, spațiul de terasă disponibil, dacă există locuri de parcare, etc. Oamenii caută acele locuri unde se simt bine și au toate condițiile necesare. 

În general, amplasarea este un element important în determinarea succesului unui restaurant și trebuie să evaluezi cu atenție fiecare detaliu pe care îl prezintă locația înainte de a lua o decizie

Design-ul restaurantului

Sursa foto: unsplash.com 
 

Atunci când scrii despre design-ul restaurantului tău în planul de afaceri, trebuie să descrii cât mai detaliat viziunea pe care o ai. Indiferent dacă îl scrii pentru a obține fonduri europene, un credit bancar sau pur și simplu pentru a prezenta ideea unui investitor, acesta trebuie să înțeleagă ce tip de atmosferă vor găsi clienții tăi în restaurantul tău. 

Design-ul este important și pentru a te asigura că vei putea oferi o experiență deosebită clienților care îți vor călca pragul. Design-ul interior depinde foarte mult de specificul restaurantului, de tema aleasă dar și de tipurile de servicii pe care le oferi. 

În momentul în care vorbești despre design-ul interior al restaurantului include cât mai multe detalii și încearcă să răspunzi la întrebări precum:

 • Design-ul ales este suficient de atractiv pentru a convinge clienții să intre?

 • Ce fel de design poate pune în valoare cel mai bine conceptul meu? 

De asemenea, este indicat să explici în planul de afaceri motivele pentru care consideri că alegerea ta este cea mai potrivită.

Estetica restaurantului trebuie să se afle în echilibru cu funcționalitatea, astfel încât să poți crea atmosfera potrivită. Design-ul unui restaurant poate să contribuie la crearea unei atmosfere plăcute, să comunice identitatea de brand, să ofere o experiență unică clienților tăi, să utilizezi spațiul eficient și să adauge valoare restaurantului. 

Proiectarea design-ului restaurantului reprezintă un pas care nu trebuie să să îl omiți din planul tău de afaceri. Totodată, acest capitol îți va oferi o imagine de ansamblu asupra a ceea ce trebuie să faci pentru a amenaja restaurantul. 
 

Meniul restaurantului


Sursa foto: unsplash.com 

Meniul restaurantului este o altă componentă importantă care necesită o proiectare atentă din partea ta. Practic este un instrument de vânzare care te ajută să crești profitabilitatea restaurantului tău. De asemenea, te ajută la promovarea preparatelor culinare servite și a serviciilor de care se vor bucura clienții tăi. 

În momentul realizării planului de afaceri este posibil să nu ai încă la îndemână o versiune completă a meniului. Însă, ce poți face în această etapă este să oferi prin scris o imagine de ansamblu asupra modului în care va fi realizat meniul. Dacă deja ai idee despre care vor fi preparatele culinare servite atunci include-le în planul de afaceri. 

Pentru proiectarea meniului, în acest moment, trebuie deja să fie gata logo-ul și să fie stabilită grafica în concordanță cu tematica aleasă pentru restaurant. Stabilește prețurile pentru preparatele culinare, băuturi și pentru serviciile care vor fi oferite. 

Furnizorii de materii prime

Sursa foto: unsplash.com 

O altă componentă importantă a unui plan de afaceri este reprezentat de furnizorii de materii prime cu care vei colabora. În această etapă vei ține cont de o serie de aspecte precum:  

 • Stabilirea relațiilor cu furnizorii: Este important să stabilești relații bune cu furnizorii pentru a putea asigura o livrare regulată și de înaltă calitate a produselor necesare pentru operațiunile restaurantului.

 • Managementul costurilor: Furnizorii pot avea un impact semnificativ asupra costurilor operațiunilor restaurantului tău. Includerea furnizorilor în planul de afaceri permite identificarea posibilelor probleme și ajustări ale acestora înainte de a fi prea târziu.

 • Planificare strategică: Furnizorii pot fi un factor important în planificarea strategică a afacerii tale deoarece pot influența disponibilitatea produselor, prețurile acestora și alte aspecte legate de operațiuni.

 • Securitatea aprovizionării: Includerea furnizorilor în planul de afaceri permite identificarea posibilelor probleme legate de securitatea aprovizionării și adoptarea unor măsuri pentru a le rezolva.

 • Managementul riscurilor: Furnizorii pot fi un factor de risc pentru afaceri, de exemplu dacă se produc probleme cu livrarea produselor sau dacă acestea nu îndeplinesc standardele necesare. Includerea lor în planul de afaceri permite identificarea acestor riscuri și adoptarea unor măsuri pentru a le minimiza.

În special dacă restaurantul tău dezvoltă și un sistem de livrări la domiciliu, atunci aprovizionarea cu ambalaje de calitate din hârtie, carton și alte materiale biodegradabile este un aspect esențial. De asemenea, aceste ambalaje pot să fie utilizate și în activitatea de zi cu zi a restaurantului pentru situațiile în care clienții solicită preparatele culinare la pachet. 

Utilizarea unor ambalaje de calitate și personalizate contribuie și la 

construirea unei identități de brand puternice, constituirea unei experiențe plăcute pentru consumator, promovare, diferențierea față de concurență și, evident, la protejarea produselor și transportarea acestora cu mai multă ușurință. 

Pe paperbag.ro găsești o varietate de astfel de ambalaje ce îți poti fi utile atât în interiorul restaurantului cât și în livrarea la domiciliu sau diferite evenimente și te bucuri de prețuri de producător. 

Planul operational

Sursa foto: unsplash.com

Modul în care vei conduce restaurantul reprezintă, cu siguranță, o altă componentă importantă a afacerii tale. Procesul de funcționare este unul destul de complex și necesită o proiectare atentă, astfel încât la final să existe o imagine clară asupra tipului de management care se va aplica.

Deși nu este posibil să proiectezi în detaliu modul în care va funcționa restaurantul pe termen lung, cel puțin trebuie să incluzi în această secțiune a planului de afaceri o strategie operațională. Aceasta face referire la modul în care se va desfășura activitatea de zi cu zi în diferite departamente. 

Strategia operațională include modul în care se va realiza recrutarea de personal, tipurile de tehnologii utilizate, gestionarea comenzilor, modalități de plată acceptate pentru comenzile clienților, modul în care se asigură servicii de livrări la domiciliu, etc. 

Forța de vanzare

Sursa foto: unsplash.com 

Forța de vânzare a unui restaurant se referă la abilitatea acestuia de a atrage clienți și de a-i convinge să cumpere produsele sau serviciile oferite. Acest aspect poate fi influențat de mai mulți factori, printre care se numără:

 • Meniul: Un meniu variat și de calitate poate fi un factor puternic de vânzare pentru restaurantul tău.

 • Prețuri: Prețurile competitive pot atrage clienții și să încurajeze consumul.

 • Personalul: Personalul amabil, bine instruit și eficient poate face diferența între un restaurant cu o forță de vânzare puternică și unul cu forța de vânzare slăbită.

 • Ambianța: Ambianța atractivă și confortabilă poate crește atractivitatea restaurantului pentru clienți.

 • Promovare: Campaniile de promovare eficiente, precum publicitatea și marketingul prin intermediul rețelelor sociale, pot atrage clienți și crește forța de vânzare a unui restaurant.

 • Reputație: Reputația pozitivă a unui restaurant

 • Calitatea produselor și serviciilor oferite 

 • Locația 

Includerea acestei componente în planul de afaceri reprezintă o modalitate prin care vei demonstra că afacerea ta este gândită până în cele mai mici detalii și știi ce va genera profitul din momentul în care vei deschide restaurantul. 

Procesul de producție


Sursa foto: unsplash.com 

 

În această etapă vei include toate etapele parcurse pentru realizarea unui preparat culinar, cum vei oferi un anumit serviciu, vorbind în detaliu despre fiecare pas pe care îl presupune acesta. 

Procesul de producție într-un restaurant poate fi descris astfel:

 • Planificare: În această etapă se determină meniul, se achiziționează ingredientele necesare și se stabilește planul de producție.

 • Pregătire: În această etapă se curăță, se taie și se pregătesc ingredientele necesare pentru preparatele culinare din meniu.

 • Preparare: În această etapă se gătesc mâncărurile, se prepară băuturile și se asamblează produsele alimentare pentru servire.

 • Verificare calitate: În această etapă se verifică calitatea produselor alimentare înainte de servire, pentru a te asigura că sunt proaspete, bine preparate și conforme cu standardele.

 • Servire: În această etapă se servesc mâncărurile și băuturile clienților conform unor standarde stabilite anterior. 

 • Curățenie: În această etapă se curăță ustensilele de gătit, se spală vasele și se întreține curățenia în general în restaurant.

Acest proces poate varia în funcție de dimensiunea, specializarea și volumul de afaceri al restaurantului. Este important să se asigure o coordonare eficientă a acestor etape pentru a te asigura că produsele alimentare sunt preparate și servite într-un mod profesionist și eficient.

Personalul


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!