Ai nevoie de ajutor? Nu stii ce dimensiune este potrivita pentru tine? Contacteaza-ne la nr. de telefon 📞 0723 190 196 si te ajutam cu drag! Dați click pe numărul de telefon afișat și vă ajutăm cu drag!

Model Plan de Afaceri Rulota Fast Food ▷ Ghid Complet

Model Plan de Afaceri Rulota Fast Food ▷ Ghid Complet
Sursa foto: Pexels
 

Businessurile cu rulote cu mâncare de tip fast-food fac parte din noul trend din domeniul HoReCa și pot deveni super profitabile într-un timp scurt. 

În plus, investiția se amortizează în aproximativ 2-3 ani, ceea ce îi determină pe mulți antreprenori să aleagă acest business la început. Dar, este necesar să ai un plan de afaceri bine pus la punct pentru a începe cu dreptul pe acest drum.

Dacă ai o idee pe care vrei să o materializezi într-un astfel de business și nu știi de unde să începi, îți las în cele ce urmează un model de plan de afaceri rulota fast food.

Acest tip de business atrage mulți antreprenori deoarece investiția este mult mai mică decât într-un restaurant și, totodată, necesită mult mai puține documente după care să alergi. 

Pare afacerea ideală mai ales dacă ești la început de drum pe calea antreprenoriatului însă este important să știi că înainte de a achiziționa rulota sau a face orice tip de investiție, trebuie să ai pus la punct un plan de afaceri pentru rulota fast food.

 

Ce este un plan de afaceri pentru o rulota tip fast food?


Sursa foto: Pexels
 

Un plan de afaceri bine făcut, cu o structură clară te poate ajuta să obții o viziune mai bună asupra a ceea ce ai de făcut și îți poate ușura considerabil munca ulterior, respectând și bifând pe rând toate aspectele incluse și rezolvate.

Prin urmare, pe scurt, el trebuie să conțină o descriere a afacerii, produsele și meniul, structura organizațională și managementul, diferite strategii de marketing și vânzări, analiza financiară, planul de operare și cel de dezvoltare și extindere.

Imediat ce ai finalizat planul de afaceri, fă rost de documentele necesare și cumpără echipamentele de care ai nevoie.

 

Care sunt avantajele unei afaceri de tip fast food mobil?


Sursa foto: Pexels
 

Conceptul de food truck se află într-o perioadă înfloritoare odată cu creșterea în preferințele tinerilor pentru acest tip de alimentație, dar și a angajaților din corporații.

De aceea, se află în top preferințe antreprenori, mai ales dacă vrei să intri în industria alimentară, fără să investești sume mari în locații scumpe.

Ai mai jos câteva avantaje importante când vine vorba de o afacere de tip fast food mobil vs. restaurant.

  • costuri mai mici (cu angajații, cu locația etc.) - cea mai mare sumă de bani pe care o vei cheltui va fi cea cu rulota în sine, apoi cu echipamentele

  • nu ești legat de o locație fixă. În cazul în care nu ai atât de mulți clienți pe cât ți-ai dori, poți găsi un alt vad comercial unde să ai mai mult succes

  • atrage mai mulți clienți - food truckurile oferă opțiuni de mâncare mult mai calitative decât gheretele de pe stradă

  • mai multe surse de câștig - pe lângă câștigurile zilnice, poți genera venituri suplimentare participând la diferite evenimente precum festivaluri, diferite petreceri de business, zile de naștere sau chiar nunți

  • te poți dezvolta mai ușor ulterior - după ce vei avea un anumit know-how în industria alimentară, vei ști ce ai de făcut pentru a-ți deschide un restaurant.

 

Descrierea afacerii


Sursa foto: Pexels
 

Este o parte importantă a planului de afaceri deoarece aici vei contura întregul concept de la marca, până la publicul țintă și competiție.
 

Prezentarea conceptului rulotei fast food si al marcii


Sursa foto: Pexels
 

Atunci când faci o prezentare a business-ului tău și a mărcii trebuie să îți imaginezi când scrii persoana care citește. Fie că este un potențial investitor, partener de afaceri pe care vrei să-l atragi, sau angajați ai instituțiilor ce administrează fonduri pentru diferite proiecte, textul trebuie să fie scurt, dar interesant, să capteze atenția.

Chiar dacă este primul lucru care va fi citit, este bine să lași partea asta la final. După ce vei completa restul detaliilor, îți va fi mult mai ușor să scrii această parte.

Nu uita să menționezi care este misiunea ta. Spre exemplu: să duci industria de „food truck” la un alt nivel prin calitatea ingredientelor (obținute din surse cât mai naturale), sau modul și timpul de servire să fie exemplare etc.

În partea de prezentare trebuie să în vedere și brandingul. Acesta se referă atât la valori, cât și la partea vizuală (logo, design ambalaje etc.). Acest aspect te poate diferenția de competiție, imaginile rămânând în mintea consumatorului.

Astfel, trebuie să acorzi o atenție deosebită ambalajelor în care vei vinde produsele, personalizându-le în culorile brandului, sau cu logo. 

Spre exemplu, folosind o punga tacamuri o poți personaliza cu un mesaj, cu logo, sau în culorile brandului tău pentru a oferi o experință mai plăcută.


Punga tacamuri, 7x25 cm, 2.500 buc. Personalizata

 

Definirea publicului tinta si analiza pietei


Sursa foto: Pexels

 

În funcție de locul în care alegi să amplasezi rulota poți stabili și care este publicul țintă și să faci o analiză a pieței.

Un aspect important de care trebuie să ții cont aici este identificarea unei nevoi din piață pe care tu o poți satisface. De acest lucru poate depinde succesul afacerii tale.

 

Identificarea principalilor concurenti si analiza avantajelor competitive


Sursa foto: Freepik

 

Ideal ar fi să te concentrezi asupra concurenților care se adresează aceluiași segment de piață.

Ei deja și-au stabilit un loc în piață, au un public țintă, o imagine pe canalele social media, prin urmare trebuie să îți faci loc în acest peisaj, sau să găsești un segment care încă nu este acoperit, sau o nevoie pe care concurența nu o satisface.

Pe scurt, trebuie să identifici care este avantajul tău competitiv: ce te face unic? Un ingredient secret, o promovare aparte, modul de servire sau de ambalare?

Orice detaliu, oricât de mic ar fi el, contează și poate face diferența.

Când analizezi concurenții trebuie să îți notezi detalii precum denumire, locație, ce strategii de piață au adoptat, ce puncte forte au care le-a adus notorietate și rezultate considerabile.

Apoi, poți întocmi un top 3 sau top 5 concurenți și să faci un tabel în care să analizezi următoarele aspecte: preț, gust, calitate, imagine, metode de vânzare, metode de promovare.

 

Produse si meniu

 
Sursa foto: Freepik
 

Produsul este și el important deoarece de el și în special de calitatea lui depinde succesul afacerii tale. Poți beneficia de cea mai bună promovare pe toate canalele, să aduci clientul la tine, dar dacă el nu este încântat de ceea ce primește nu va mai reveni și nici nu te va recomanda mai departe.

 

Descrierea detaliata a produselor si serviciilor oferite


Sursa foto: Freepik

 

Stabilește împreună cu bucătarul ce produse vei oferi și fă o descriere amănunțită a acestora. De la ingrediente folosite, rețete, până la modul în care acestea vor fi ambalate.

 

Elaborarea unui meniu atractiv si variat cu preturi competitive


Sursa foto: Pexels

 

Atunci când creezi un meniu trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:

  • Ce tip de mâncare vei aborda? Bucătăria chinezească, asiatică, tradițională?

  • De ce ai ales să te axezi pe acest tip de bucătărie?

  • Clienții pe care i-ai identificat vor fi atrași de mâncare ta?

  • Ai vreun ingredient de bază?

  • Lansezi un produs nou?

  • Care este avantajul competitiv? Ai vreun element de diferențiere?
     

În cazul în care ai un element de diferențiere este bine să îl scoți în față cât mai mult. Vizual (prin logo, desene specifice brandului), sau prin mesaje de tip text. Spre exemplu, dacă folosești ingrediente de la producători locali, sau cât mai naturale te poți axa pe culoarea verde sau mesaje care să conțină cuvinte precum sănătos, sănătate sau natural.

Diversitatea meniului este iarăși importantă. Indiferent ce bucătărie ai ales, este bine să ai mai multe produse care să satisfacă mai multe gusturi. Poți avea produse cu carne, dar și produse exclusiv bazate pe legume care să atragă consumatorii vegetarieni, sau pe cei care țin post.

Următorul pas după stabilirea meniului este modul în care alegi să servești mâncarea clientului.

Aici ambalajele joacă un rol important. De pildă, trebuie să fii atent ca pungile în care pui anumite alimente să fie suficient de rezistente astfel încât să nu se rupă/topească în momentul în care pui mâncare fierbinte sau cu grăsime.

Pungile pentru rotiserie rezistente la grăsimi și umezeală sunt o alegere bună dacă astfel de alimente se află în lista ta. Ele mențin alimentele proaspete și calde mai mult timp.


Pungi rotiserie - 18 x 6,5 x 35 cm - ALB

Dacă în meniu ai și salate, poți alege din diversitatea de boluri salată de unică folosință pe care le poți și personaliza. Sunt din carton, prin urmare și prietenoase cu mediul.

Bol carton pentru salata + capac, 550 ml, 50 buc. Fresh Salad
 

Discutarea furnizorilor si obtinerea ingredientelor de calitate


Sursa foto: Pexels

Cel mai probabil știi din proprie experiență cât de mult contează ingredientele folosite în prepararea diverselor tipuri de mâncare.

Ele influențează, atât gustul, cât și aspectul. De aceea, poți obține multe avantaje dacă alegi ingrediente cât mai proaspete, locale și cât mai naturale. Poți face asta discutând și căutând furnizori locali. 

După un timp, când vei ști pe ce flux să te bazezi, vei putea negocia prețurile invocând volumul și rulajul. Ține minte să îi plătești mereu la termen.

Dacă în meniul de dimineață ai sandwich-uri cu omletă și folosești ouă de la un producător local, fii inspirat și folosește-te de acest amănunt când promovezi produsul. Consumatorii sunt atrași din ce în ce mai mult de astfel de produse și îți poate aduce multe vânzări.

Pentru a servi un astfel de produs, sau pentru sandwichuri in general, poți folosi colțarele de hârtie. Sunt practice și rezistente la grăsimi. Nu uita că ai opțiunea de a le personaliza.


Coltar din hartie rezistent la grasimi, 13x20 cm, 3.000 buc. alb
 

Structura organizationala si management

Sursa foto: Freepik

Probabil sună puțin pompos pentru o rulotă în care se servește mâncarea, dar chiar și dacă sunteți doar doi oameni care gestionați totul este important ca fiecare să își cunoască atribuțiile.

 

Definirea structurii organizationale a afacerii si a rolurilor cheie


Sursa foto: Freepik

 

Aici poți menționa responsabilitățile fiecăruia, informații cu privire la cota de participare a fiecărui asociat, salarille și beneficiile angajaților.

Poți întocmi și o organigramă pentru a ilustra mai bine structura organizațională și rolul fiecărei persoane, de la bucătar, vânzător până la contabilul care are grijă de partea financiară.

 

Prezentarea echipelor de lucru necesare si cerintele de angajare


Sursa foto: Freepik

 

Poți începe cu prezentarea echipei manageriale. Menționezi numele complet, studii, experiență și abilități.

Continui cu descrierea angajaților. Câți vor fi la număr la început și ce criterii trebuie să îndeplinească pentru a fi angajați (nivel de studii, experiență, competențe și abilități). Pentru fiecare rol în parte se face o descriere succintă.

Vei menționa inclusiv colaboratori externi (dacă va fi cazul).

 

Acte necesare pentru deschiderea unui fast food mobil    

Când vine vorba de actele necesare pentru un fast food mobil poți fi sigur că nu sunt atât de multe ca în cazul unui restaurant. Cu toate acestea, este nevoie să deții anumite documente legale pentru a putea funcționa.

 

În primul rând, ai nevoie de două autorizații: cea obținută de la primăria în raza căreia îți vei amplasa rulota, iar în al doilea rând vei avea nevoie de o autorizație de la DSV.

 

De reținut: rulotele sau food truck-urile sunt considerate restaurante mici și nu vei avea nevoie de autorizații emise de DSP, ISU, ITM, MEDIU, PMB, DITL ci doar de Negații.

 

Pentru a obține autorizația de la Primărie, cel mai bine este să suni să întrebi exact, însă,  în mare, vei avea nevoie de următoarele:

  • copii după documentele societății (CUI, certificat constatator)

  • copii după actele de identitate ale administratorului

  • declarație pe propria răspundere

  • copii după documentele doveditoare ale spaţiului

  • documente care dovedesc folosirea în scop comercial a rulotei

  • alte cereri

 

    Pentru a obține autorizația de la DSV, trebuie să depui la registratură următoarele documente:

  • cererea tip pe care o poți găsi aici

  • copii după documentele societății (CUI, certificat constatator)

  • copii după actele de identitate ale administratorului

  • o schiţă a spațiului, menționând circuitele de lucru și aspecte ce țin de utilaj

  • copii după cursurilor de igienă urmate de angajați

Trebuie să ai în vedere și că acest tip de business nu beneficiază de un CAEN specific. În general, rulotele mobile sau food truck-urile folosesc CAEN-urile specifice restaurantelor.

 

Strategii de marketing si vanzari


Sursa foto: Freepik

 

Industria restaurantelor de tip „food truck” este în creștere în țara noastră și nu numai, prin urmare și concurența este una destul de mare.

Contează foarte mult locația pe care o găsești, calitatea produselor, dar și strategia de marketing pe care o abordezi. 

Trebuie să identifici foarte bine profilul clienților și în funcție de asta să îți formulezi și campania de promovare. În funcție de vârstă, ocupație, interese trebuie să răspunzi la următoarele întrebări:

Unde găsești publicul tău țintă? Mai mult în online?

Dacă da, prin ce canale alegi să îi comunici?

Cum îi vei vinde? Ce limbaj vei folosi?

Și lista poate continua.

 

Elaborarea unui plan de marketing online si offline


Sursa foto: Freepik

 

Pentru a putea elabora un astfel de plan trebuie să urmezi cinci pași simpli.

  1. Fă un studiu de piață. Vezi cum se poziționează concurența, ce mijloace de comunicare au ales. Care dintre ei face cel mai bine acest lucru.

  2. Stabilește bugetul. Pe lângă platformele gratuite pe care te poți promova, există și variante unde trebuie să aloci o anumită sumă de bani pentru a putea beneficia de o promovare mai bună.

    Spre exemplu, poți apela la influenceri, bloggeri care să vorbească despre tine       pe conturile lor, sau poți crea campanii plătite pe facebook și instagram.

  1. Setează-ți un obiectiv. Aici te poți inspira din misiunea ta despre care am vorbit ma sus.

  2. Stabilește indicii de performanță sau așa-numiții KPIs. Ei trebuie să măsoare câteva componente specifice ale unei campanii și să îți ofere mai multă claritate. Să identifici ulterior ce poți schimba, să vezi ce strategii funcționează mai bine și să modifici în funcție de acestea.

  3. Implementare și evaluare. După ce ai respectat pașii de mai sus poți trece la implementare, dar este important să evaluezi pe parcurs performanța campaniei. Să faci schimbări în cazul în care nu se ating obiectivele stabilite.

 

Dezvoltarea unor campanii promotionale si strategii de fidelizare a clientilor


Sursa foto: Pexels

Strategiile de marketing pe care le folosești pentru a fideliza clienții sunt de fapt mai multe procedee pe care le poți implementa pentru a câștiga și totodată a menține relația cu clientul tău.

 

    Scopul este nu doar să îl atragi, ci să îl convingi să se întoarcă și să cumpere de la tine pe termen lung.

    Cum poți face asta?

  • prin comunicare. Fii atent la nevoile lui, la feedback-ul primit și asigură-te că persoana care vinde produsele este instruită în acest sens. Este primul contact cu clientul și poate face diferența

  • asigură-te că oferi produse de calitate și servicii prompte

  • oferă reduceri de preț, carduri de fidelitate sau diferite beneficii pentru cei care aleg constant să cumpere de la tine

  • experiența de cumpărare să fie una de calitate. Ține minte preferințele clienților și oferă-le recomandări de alte produse în funcție de acestea și, mai ales fii atent cum îi oferi produsele.

 

    Modul în care este ambalată mâncarea este extrem de important. Atât pentru prospețime, siguranță cât și pentru percepția asupra afacerii tale.

 

Analiza financiara


Sursa foto: Pexels

 

Te-ai hotărât să îți deschizi un astfel de business, ești încântat de ideile care îți vin pentru a te promova, însă trebuie să acorzi o atenție deosebită aspectului financiar, deoarece, dincolo de partea prozaică, banii pot decide succesul unui business.

 

Prezentarea investitiei initiale necesare si a resurselor financiare disponibile


Sursa foto: Pexels

 

Pune pe o foaie de hârtie care este suma de care ai nevoie (echipamente, rulotă, promovare, costurile cu salariile etc.). 

Apoi, analizează bugetul de care dispui, de ce sumă mai ai nevoie și dacă este necesar să atragi fonduri și din alte surse.

În funcție de acestea, îți poți face un plan de acțiune. Dacă dispui de întreaga sumă poți începe să achiziționezi tot ce ai nevoie, iar dacă mai ai nevoie de fonduri, poți încerca să atragi fonduri, investitori etc. Nu uita să iei în calcul și modul în care îi vei returna după ce afacerea va începe să meargă.

 

Proiectii financiare pe termen scurt si lung, inclusiv estimari de venituri si cheltuieli


Sursa foto: Freepik

 

Poate fi mai dificil să faci o proiecție financiară dacă ești la început de drum și nu ai niciun istoric în acest sens.

De aceea, este indicat să faci un calcul pe minim 5 ani de zile. Estimările de venituri și cheltuieli trebuie să fie în concordanță cu sumele de bani pentru care ai aplicat sau pe care le-ai cerut de la investitori.

    

Evaluarea rentabilitatii afacerii si a punctului de echilibru financiar


Sursa foto: Pexels
 

Echilibrul financiar este ceea ce își dorește fiecare antreprenor care pornește o afacere și pentru a ajunge acolo trebuie să intervii permanent pentru a reface dezechilibrele care apar în fluxul financiar. Bineînțeles, trebuie să identifici și cauzele care le provoacă.

Pentru a analiza rentabilitatea business-ului tău este necesar să faci o estimare a cheltuielilor și a veniturilor pe termen lung și mediu.

 

Planul de operare


Sursa foto: Pexels

 

După ce ai stabilit bugetul de care dispui, este important să notezi cum se va întâmpla efectiv tot procesul. De la vânzare, fluxul de lucru, echipamentele necesare în acest proces.

 

Descrierea detaliata a proceselor de operare si a fluxului de lucru


Sursa foto: Pexels
 

Principalul loc de producție este rulota care trebuie să fie echipată cu echipamentele necesare preparării mâncărurilor și a băuturilor specificate. Totodată, procesul de preparare trebuie să fie unul standardizat, astfel încât fiecare să știe ce are de făcut și timpul de așteptare al clientului să fie cât mai scurt. Aici trebuie să detaliezi întregul proces - din momentul în care ajung alimentele de la furnizori, modalități de depozitare și până acestea sunt pregătite și vândute.

Este indicat să găsești o persoană care să redacteze un raport cu instrucțiuni (poate fi chiar și bucătarul) în care să se menționeze exact cantitatea de ingrediente folosite, dozarea lor precum și timpul de preparare.

La început fluxul de lucru poate fi mai mic, însă pe măsură ce se mărește numărul de clienți acesta va crește, prin urmare ar fi util ca și meniul să fie cât mai diversificat.

 

Lista de echipamente si ustensile necesare pentru un fast food mobil


Sursa foto: Pexels

 

După achiziționarea rulotei, trebuie să te gândești la echipamentele de care vei avea nevoie în funcție de meniul stabilit.

Poți începe cu un număr mai mic de dispozitive și pe măsură că îți cresc vânzările să aduci mai multe echipamente susținând astfel un flux mai mare de vânzări și un meniu cât mai diversificat.

Evident, în funcție de ce alegi să comercializezi, echipamentele pot sa difere - unii furnizori de rulote au chiar versiuni în care acestea sunt echipate cu anumite aparate.

Însă, pentru a putea vinde hamburgeri, pizza, cartofi prăjiți, wedges, hot-dog, sandwich-uri, clătite, wafe, cafea sau băuturi carbogazoase îți poți dota food truck-ul cu:

  • dulapuri și mese frigorifice

  • friteuze și grilluri

  • plasă de cartofi

  • dulapuri pentru depozitare

  • rezervoare de apă

  • seturi de cuțite și alte instrumente de gătit

  • cuptor pizza

  • aparate de făcut clătite și wafe

  • plite

  • tigăi

  • hote profesionale

  • prese pentru hamburgeri

  • cuptor cu microunde

  • ambalaje fast food

  • uniforme pentru angajați

 

Când vine vorba de ambalaje, este important să nu uiți de recipientele pentru cafea și de suporturi pentru a-l feri pe client de un eventual disconfort creat de cafeaua fierbinte. Spre exemplu, manson pentru pahar îi poate face dimineața mai bună.


Manson pentru pahar - carton
 

Planul de dezvoltare si extindere

Sursa foto: Pexels
 

Te-ai hotărât să îți deschizi un astfel de business, ești încântat de ideile care îți vin pentru a te promova, însă trebuie să acorzi o atenție deosebită aspectului financiar, deoarece, dincolo de partea prozaică, banii pot decide succesul unui business.

 

Prezentarea investitiei initiale necesare si a resurselor financiare disponibile


Sursa foto: Pexels

 

Pune pe o foaie de hârtie care este suma de care ai nevoie (echipamente, rulotă, promovare, costurile cu salariile etc.). 

Apoi, analizează bugetul de care dispui, de ce sumă mai ai nevoie și dacă este necesar să atragi fonduri și din alte surse.

În funcție de acestea, îți poți face un plan de acțiune. Dacă dispui de întreaga sumă poți începe să achiziționezi tot ce ai nevoie, iar dacă mai ai nevoie de fonduri, poți încerca să atragi fonduri, investitori etc. Nu uita să iei în calcul și modul în care îi vei returna după ce afacerea va începe să meargă.

 

Proiectii financiare pe termen scurt si lung, inclusiv estimari de venituri si cheltuieli

 
Sursa foto: Freepik  

Poate fi mai dificil să faci o proiecție financiară dacă ești la început de drum și nu ai niciun istoric în acest sens.

De aceea, este indicat să faci un calcul pe minim 5 ani de zile. Estimările de venituri și cheltuieli trebuie să fie în concordanță cu sumele de bani pentru care ai aplicat sau pe care le-ai cerut de la investitori.

    

Evaluarea rentabilitatii afacerii si a punctului de echilibru financiar


Sursa foto: Pexels

    

Echilibrul financiar este ceea ce își dorește fiecare antreprenor care pornește o afacere și pentru a ajunge acolo trebuie să intervii permanent pentru a reface dezechilibrele care apar în fluxul financiar. Bineînțeles, trebuie să identifici și cauzele care le provoacă.

Pentru a analiza rentabilitatea business-ului tău este necesar să faci o estimare a cheltuielilor și a veniturilor pe termen lung și mediu.

 

Planul de operare


Sursa foto: Pexels

După ce ai stabilit bugetul de care dispui, este important să notezi cum se va întâmpla efectiv tot procesul. De la vânzare, fluxul de lucru, echipamentele necesare în acest proces.

 

Descrierea detaliata a proceselor de operare si a fluxului de lucru


Sursa foto: Pexels
 

Principalul loc de producție este rulota care trebuie să fie echipată cu echipamentele necesare preparării mâncărurilor și a băuturilor specificate. Totodată, procesul de preparare trebuie să fie unul standardizat, astfel încât fiecare să știe ce are de făcut și timpul de așteptare al clientului să fie cât mai scurt. Aici trebuie să detaliezi întregul proces - din momentul în care ajung alimentele de la furnizori, modalități de depozitare și până acestea sunt pregătite și vândute.

Este indicat să găsești o persoană care să redacteze un raport cu instrucțiuni (poate fi chiar și bucătarul) în care să se menționeze exact cantitatea de ingrediente folosite, dozarea lor precum și timpul de preparare.

La început fluxul de lucru poate fi mai mic, însă pe măsură ce se mărește numărul de clienți acesta va crește, prin urmare ar fi util ca și meniul să fie cât mai diversificat.

 

Lista de echipamente si ustensile necesare pentru un fast food mobil


Sursa foto: Pexels
 

După achiziționarea rulotei, trebuie să te gândești la echipamentele de care vei avea nevoie în funcție de meniul stabilit.

Poți începe cu un număr mai mic de dispozitive și pe măsură că îți cresc vânzările să aduci mai multe echipamente susținând astfel un flux mai mare de vânzări și un meniu cât mai diversificat.

Evident, în funcție de ce alegi să comercializezi, echipamentele pot sa difere - unii furnizori de rulote au chiar versiuni în care acestea sunt echipate cu anumite aparate.

Însă, pentru a putea vinde hamburgeri, pizza, cartofi prăjiți, wedges, hot-dog, sandwich-uri, clătite, wafe, cafea sau băuturi carbogazoase îți poți dota food truck-ul cu:

  • dulapuri și mese frigorifice

  • friteuze și grilluri

  • plasă de cartofi

  • dulapuri pentru depozitare

  • rezervoare de apă

  • seturi de cuțite și alte instrumente de gătit

  • cuptor pizza

  • aparate de făcut clătite și wafe

  • plite

  • tigăi

  • hote profesionale

  • prese pentru hamburgeri

  • cuptor cu microunde

  • ambalaje fast food

  • uniforme pentru angajați

Când vine vorba de ambalaje, este important să nu uiți de recipientele pentru cafea și de suporturi pentru a-l feri pe client de un eventual disconfort creat de cafeaua fierbinte. Spre exemplu, manson pentru pahar îi poate face dimineața mai bună.

 

Strategii pentru extinderea afacerii, inclusiv deschiderea de noi locatii sau parteneriate


Sursa foto: Pexels

 

În fiecare an în România se organizează evenimente în aproximativ 30 de orașe ale țării. 

Un festival care ține 3-4 zile are capacitatea de a atrage între 80-100.000 de oameni. Reprezintă o oportunitate uriașă de a vinde și a te promova.

Dacă ai reușit să-ți faci un nume în piață și lumea să te recunoască după denumire/produse/culor și businessul este profitabil, poți lua în considerare achiziționarea unei noi rulote (sau două) cu care să mergi la diferitele evenimente.

Să ai în vedere că această strategie vine cu un efort considerabil depus din punct de vedere financiar și fizic. 

 

Identificarea oportunitatilor de crestere si diversificare a meniului


Sursa foto: Pexels
 

Ce oportunități mai poți găsi de creștere odată ce ai început să fii cunoscut pe piața?

Te poți folosi chiar de rulotă pentru a-ți face singur reclamă la festivaluri și a atrage tinerii. 

Astfel, poți găsi un hashtag care să cuprindă denumirea food truck-ului și un cuvânt cool și să faci un text prin care să îi atragi: „Postează o poză cu hashtag-ul x și beneficiezi de un discount la orice produs comandat la food truck-ul nostru”.

De asemenea, poți să începi să livrezi mâncarea în regim catering. Asta îți poate aduce repede un rulaj mult mai mare așa că fii pregătit și nu uita să promovezi orice este nou și de interes pentru clienții tăi.

Este de înțeles că odată ce ai început să ai vânzări, sau chiar și la o anumită perioadă de timp trebuie să intervii asupra meniului. Să îl diversifici, sau să adaugi preparate noi, denumiri ingenioase etc.

 

Evaluarea potentialului de franciza sau de colaborare cu alte afaceri


Sursa foto: Pexels
 

În general, investiția într-un food truck începe de la 20-30.000 de mii de euro și poate urca până la 90.000, iar aceasta se amortizează aproximativ în 2-3 ani.

De aceea, în scurt timp, antreprenorii se pot orienta către a vinde conceptul lor în sistem de franciză. Este un business care merge foarte bine în acest mod și te poți extinde astfel în mai multe orașe din țară și destul de repede.
 

    În concluzie, având în vedere că industria de food truck din România este în plină expansiune, te poți orienta către un astfel de business, având în vedere câteva aspecte esențiale:

  • un plan de afaceri bine pus la punct care îți poate oferi o viziune mai clară

  • valoarea inițială a investiției și perioada de amortizare

  • studiu temeinic de piață

  • calitatea și unicitatea produselor și a serviciilor

  • promovare: trebuie să găsești culori unice și un mod în care să o semnalizezi care să fie plăcut și să fie ținut minte ușor de trecători. Să găsești un element unic, care să te scoată din anonimat.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!